Ево зашто Финска има најбољи образовни систем на свету

Финско образовање важи за једно од најбољих на свету. Ова прелепа земља уставом гарантује сваком свом грађанину право на образовање, а направили су и образовни систем, који је прилагођен интересовањима, потребама и животним околностима појединца.

Safe, happy and free: What is Finland's secret for success?, Opinion News &  Top Stories - The Straits Times

Али како су дошли дотле?

Ако питате неког ко је „упознат с ситуацијом“, он ће вам, најчешће, навести три главна разлога:

  1. Финци имају краће школске дане
  2. Ðаци не раде стандардизоване тестове
  3. Они, просто, морају да буду паметни јер је фински језик „права ноћна мора“, па је свако ко га научи паметнији од сваког ко га не зна

И док су прва два разлога тачна, трећи свакако није и једна је од најчешћих шала којом многи покушавају да дочарају колико је тешко научити језик овог народа.

Систем заснован на чврстим принципима

Шалу на страну, истина је да је фински образовни систем успешан јер је заснован на неколико чврстих принципа.

Први је да сваки грађанин Финске има једнак приступ образовању и исту шансу да учи и унапређује своје знање, било где и у било ком животном добу, што је право које им гарантује Устав.

Други је да они верују да сваког треба пустити да бира свој пут образовања, који, како кажу, никада не би требало да води у слепу улицу, већ треба да има циљ и да се никада не завршава, већ стално унапређује.

3 reasons why Finland is first for education | World Economic Forum

Образовање је по њима, веома важно за смањење социјалне неједнакости. Да би сваком дали прилику прилику да се образује увели су бесплатан школски оброк, лако доступну здравствену негу, менторство за сваког ђака….

Образовање у раном детињству

Финска деца одмалена почиње да уче. Док су мали, кроз игру и, наравно, у складу са својим узрастом.

Ево, како то одприлике, изгледа:

Када добију бебу, омогућено им је породиљско одсуство, али и материнска новчана помоћ, као и кутија-кревет за бебу, тако да имају све услове да уживају са својом дететом у првим месецима његовог живота. И то у једној од најбољих земаља за подизање деце.

Како већина родитеља врло брзо након рођења почиње да размишља о његовом образовању. И за то имају времена до дететове шесте године, што је узраст у ком деца полазе у предшколско.

Држава субвенционише рано школовање

Ако, пак, спадају у родитеље који желе да што пре почну с образовањем детета, Финска има решење и за то. Њихов систем нуди експанзиван програм предшколског васпитања и образовања, за који се, додуше, накнада, коју држава снажно субвенционише, па ће родитељи платити свега око 14 одсто од укупне цене. За то се одлучује велики број родитеља, о чему говори и чињеница да је стопа уписа у школу за децу од три до пет година скоро 80 процената.

Journey to Finland: In and Out of Finnish Schools

Овакав програм подразумева учења кроз игру како би се промовисао уравнотежени развој детета, наводи се на интернет страници финске националне агенције за образовање. Треба истаћи да, иако се школе и општине руководе Националним наставним планом и програмом, свака општина има широку аутономију и омогућава им се да доста одлука доносе сами. А велик степен аутономије имају и школе.

Основно образовање + бесплатан оброк

Када дете напуни седам година време је за основно образовање.

„Суштина је да се управља информацијама, подршком и финансирањем“, пише финска Национална агенција за образовање, која поставља основне захтеве за наставне планове и програме.

Finland Oman School - OES

Циљ основног образовања је, како наводе, да подржи раст ученика према хуманости и етички одговорном чланству у друштву и да им пружи знање и вештине потребне у животу.

И, наравно, уз све то подразумева се да су школски оброци у Финској бесплатни за сву децу.

Образовање након основне школе

Након основног образовања, дете може одлучити да ли ће наставити средњошколско образовање. Иако оно није обавезно, око 90 процената ученика, као и код нас, након основне школе уписује средњу. Оних 10 посто, који је не упишу, могу то да учине кад год пожеле током живота, захваљујући поменутом финском начелу да образовање не сме да води у слепу улицу.

Средња школа је подељена на општу и стручну, и обе трају око три године. На крају општег, ученици полажу матурски испит, једини стандардизовани тест у Финској. На осниву резултата се уписују на факултет.

PhD research fellowship position – Comparing Finnish and Norwegian  Classrooms : Justice Through Education

Стручно образовање је, као и код нас, више фокусирано на посао. Око 40 одсто ученика похађа стручно образовање након основног образовања. Овај пут завршава се добијањем квалификација заснованим на компетенцијама након што ученик заврши индивидуални образовни план.

Важно је напоменути да ђаци нису строго везани за ова два смера, па тако током школовања могу да открију или створе нова интересовања и нове путеве који су негде између општег и стручног образовања, и да добију пуну подршку да даље наставе њима.

Бесплатно студирање

Након завршетка средње школе, ни деца, ни њихови родитељи не морају да брину да ли ће имати новац да плате факултет. Без обзира да ли ће уписати факултет, високо образовање је у овој развијеној земљи, као и основно и средње – потпуно бесплатно. А све у складу са чињеницом, коју смо већ поменули, да је једнак приступ образовању за свакога, уставно право. Од ученика/студената се само очекује да плаћају књиге, превоз и друге школске потрепштине, али им је за то лако доступна финансијска помоћ.

Finland's universities have become exciting melting pots

Студенти обично добијају диплому након четири године редовног студија, укључујући обавезне предмете, изборне предмете и пројекат. Магистарски студији трају пет до шест година, а студенти се по правилу одмах уписују на њих након основних студија.

Високо образовање – прилагодљиво личним интересовањима

И у високом образовању у Финској образовни путеви су веома прилагодљиви.

Зато и не изненађује чињеница да ова земља снажно подржава образовање одраслих, што промовише социјалне једнакости и компетентне радне снаге. Компаније могу плаћати образовање својих запослених, а обука за рад је обезбеђена и за незапослене. Иако није бесплатно, образовање одраслих је субвенционисано уз трошкове који зависе од личних животних околности студента.

Како Финска може да пружи тако свеобухватно, универзално образовање за све грађане?

Једноставно: сви су укључени у то. Осим стеченог права на образовање рођењем сваког човека, и образовног система који га подстиче, можда и најзначајнију улогу има народ Финске, који дубоко верује у велики значај образовања и ради на томе да буде што образованији.

Извор: novaekonomija.rs


Finnish Education System

Finnish Flag Waving in Wind Stock Footage Video (100% Royalty-free)  1021268527 | Shutterstock

Постави коментар