Како изгледа образовни систем у Немачкој?

Некако се то већ подразумева и устаљено је мишљења да су образовни системи у другим земљама далеко квалитетнији од оних у нашој. Са друге познато је да су многи од наших стручњака, након завршених студија одлазили у Немачку да раде и проналазили квалитетне послове, а посебно лекари.

Зато је сада дошло време да рашчланимо и објаснимо шта је то посебно у немачком образовном систему и по чему се толико разликује од нашег, као и по чему је далеко бољи. Најважније информације о студијама у Немачкој потражили смо у Центру за школовање и студирање у иностраству –  Ino Edukacija.

Основно образовање


Као и код нас, тако и у Немачкој, сва деца морају да иду у школу, дакле законски постоји та обавеза. Деца крећу у школу када напуне 6 година. Вртићи нису обавезни. Оно што је такође слично као и код нас јесте да је основно образовање бесплатно.

Newcastle primary school forges links with children across Europe -  Chronicle Live

У Немачкој постоји и доста приватних основних школа, које се наравно плаћају. Најосновније образовање траје укупно 4 године и тада је градиво за сву децу, у свим школама апсолуно исто. Међутим, оно што следи даље се и те како разликује од нашег система образовања.

Средње/даље образовање


Ова врста образовања такође спада у основно образовање. Поделе настају већ након четвртог разреда и више нема истог програма за све, већ се деца према својим афинитетима, а посебно способностима распоређују у одговарајуће школе. Овде постоји слобода избора, иако наставници имају право да кажу коју школу сматрају најбољом за одређено дете.

Learning Adventures at GSP: German High School Visit

Те сугестије могу много да значе, као и да помогну у даљем образовању. Постоје три правца. Један је основни правац, под немачким називом Hauptschule. У овој школи фокус је на курсевима, који ће помоћи деци да одмах након школе пронађу посао. Након ове школе следи пракса. Затим, други правац је Realschule. У питању су стручне школе, као на пример наше стручне школе економске, електротехничке, медицинске итд. И трећи правац су Gymnasium. Тај правац можемо упоредити са нашим гимназијама, где се много учи и где се деца поткивају знањем.

Студирање у Немачкој


Немачка је једна од омиљених земаља за студирање и наши студенти радо уписују своје студије у овој земљи. Студирање у Немачкој је по броју година слично студирању у Србији. Наиме, на већини факултета, студије трају 3 или 4 године. Уколико сте заинтересовани за мастер студије, апсолутно је иста ситуација као и у нашој земљи. Мастер може трајати једну или две године. Оно по чему се Немачка разликује и што би било пожељно да знате уколико планирате да студирате у Немачкој јесте то да у овој земљи постоји више високообразовних институција.

Study in Germany

На првом месту су Унивезитети, којих у Немачкој има преко 100, затим ту су стручне школе, уметичке и приватне школе. Универзитети наравно садрже различите факултете из толико области да ћете сигурно пронаћи оно што вас занима. Више стручна школе се базирају више на практичном делу. Дакле, овде је пракса све и студенти се у том смислу припремају максимално да када изађу из ових школа да буду апсолутно потковани за посао у својој области. Области које су овде популарне су и медији, социологија, ИТ, дизајн итд. Треба знати да оне класичне науке, као медицину на овим факултетима не можете изучавати, то једино можете на Унивезитетима. Уметничке школе негују све врсте уметности, док приватне школе негују различите правце. Студирање у Немачкој може бити много скупо уколико изаберете неку приватну школу, те се и већина Немаца управо због тога одлучује за државне школе и факултете. Занимљиво је и да је већина приватних факултета у Немачкој званично призната и да су њихови програми веома озбиљни.

Извор: stubovi.co.rs


German School System

Origins and Symbolism of the German National Flag

Постави коментар