Зна се да ова држава не воли просветне раднике

Здравствени радници и старија популација као приоритети за примање вакцине против коронавируса, било је нешто о чему су се сагласила већина стручњака када је припреман план имунизације. То су приоритети и у плана који је недавно објавио Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут“. Међутим, детаљнијим анализирањем овог документа наилази се на више нелогичности видљивих лаику, а које потврђују и људи из струке.

Наиме, план Института “Батут” после прве фазе која подразумева вакцинацију здравствених радника и старијих суграђана, детаљно разрађује другу фазу вакцинације.

У тој фази се после старијих од 65 година и особа са придруженим болестима, наводе и запослени у установама од значаја за функционисање државе.

Ту наводе одређене категорије запослених, мада није увек прецизирано на које се области односи:

– запослени у службама од виталног значаја, односно са повишеним ризиком од преноса болести или који не могу да обезбеде физичку дистанцу;
– они који раде у државној управи и локалној самоуправи, где се као ризичан наводи непосредни рад са странкама или рад на терену,
– запослени у комуналним и јавним предузећима;
– они који раде у Министарству унутрашњих послова и правосуђу;
– запослени у предузећима и установама од посебног значаја за функционисање друштва које одреди Влада Србије
– запослени у образовању у установама са већим ризиком од трансмисије вируса, као што су факултети и средње школе
– запослени у предшколским установама

После ове друге фазе, део запослених у просвети, односно они који раде у основним школама су тек у трећој фази вакцинације.

Из овог распореда се, рецимо види да приоритет над запосленима у образовању имају рецимо полицајци, запослени у правосуђу, јавним предузећима, па чак и радници оних предузећа које као од посебног значаја одреди Влада Србије.

Радовановић: Просветари би требало да буду међу приоритетима

Епидемиолог Зоран Радовановић сматра да би запослени у просвети требало да буду међу приоритетима у другој фази вакцинације.

U APRILU SE GRIP POVLAČI, ALI NE I KORONA! Epidemiolog Zoran Radovanović  objašnjava da ipak nije sve tako crno! - Informer
Зоран Радовановић

“Запослени у просвети требало би да буду одмах иза здравствениих радника. Њих бих увек ставио да буду на листи приоритета пре органа силе, полиције и војске, зато што су они у сталном контакту. Јесте да деца мање обољеваљу и да нису тако преносиоци као одрасли, али без обзара наставници су у контакту са великим бројем и јесу једна од најугорженијих популација” оцењује Радовановић.

Његов колега епидемиолог Радмило Петровић додаје да одлуке Кризног штаба и Института “Батут” нису увек утемељене само на принципима медицинске струке.

“Већ смо видели да се те одлуке не доносе и не руководе стриктно медицинским и епидемиолошким правилима, већ се често воде неким економским или политичким принципима. Увек политика мало умеша прсте у струку и мало промени првобитне предлоге” истиче Петровић.

SKANDAL SKRIVAN 30 GODINA Loša vakcina uništila život 15 mališana
Радмило Петровић

Он објашњава да у сваком плану имунизације после ризичних група иду тзв стратегијске групе, односно “они делови становништва који морају да се вакцинишу не да бисмо заштитили њих већ оне са којима они раде”.

“То су шалтерски радници, полицајци и ватрогасци, они од чијих активности зависи функционисање државе, али то мора јасно да прецизира на које се то тачно делове тих институција односи” истиче Петровић.

И просветари су изненађени где су у плану имунизације.

Просветари: Знамо ми да нас држава не воли


Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије оцењује да је нелогично да радници у образовању буду на крају друге фазе имунизације, а део њих тек у трећој фази.

Sindikat prosvete: Vlast ima većinu da usvoji taj zakon ali ga Unija  sindikata neće prihvatiti. - Jutarnji GLASnik
Јасна Јанковић, председник Уније СПРС

За њу су и приоритети унутар самог образовања чудни јер запослени на факултетима и у средњим школама, где се настава врло често одвија онлајн, имају приоритет у односу на оне који раде у предшколским установама, где су запослени у директном контакту са децом.

“Све је наопако. Најдуже су остали да раде оне колеге које раде са предшколцима и они који раде са ђацима до четвртог разреда. Они су сада на крају друге фазе, а део и тек у трећој фази” истиче она.

Она подсећа да деца можда мање обољевају од короне, али да је свакако преносе.

Јасна Јанковић

“Чини ми се да је план направљен према приоритетима кога ова држава воли, а кога не. А зна се да ова држава не воли просветне раднике, јер нас има пуно и ми смо њој увек терет. Увек се рачуна да смо ми само они који троше новац, а не они који и нешто привређују” закључила је представница просветних радника.

Извор: #NovaS

NOVA S - YouTube

Постави коментар