Вакцинација ђака: Препорука која диже тензије, али не обавезује

Протеклих дана све гласније се прича о почетку шкослке године. Још увек нико не зна како ће тај почетак изгледати, али из дана у дан стижу вапаји да се вакцинишу ђаци старији од 12 година. Такви апели, можда имају смисла, али поприлично падају у воду када се у обзир узме чињеница да није довољно вакцинисаних међу родитељима истих тих ђака, као ни међу њиховим наставницима.

Збуњујуће поруке, које су стизале из кризног штаба а затим и допис који је министар просвете проследио школама. Све то подигло је тензију међу родитељима.

На адресе директора основних и средњих школа у Србији стигао је допис министра просвете Бранка Ружића, а у којем се наводи закључак Кризног штаба да школе снажно препоруче да се ученици старији од 12 година вакцинишу против болести KОВИД-19.

У допису се наводи се да је Кризни штаб донео закључак у ком се школама снажно препоручује да се ученици старији од 12 година вакцинишу против короне, у складу са актуелним Стручно-методолошким упутством за спровођење ванредне препоручене имунизације против коронавируса Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„Препоручујемо и свим онима који то до сада нису урадили, да се вакцинишу у наредном периоду, јер тиме дају допринос како личној сигурности и заштити од епидемије, тако и заштити свих осталих учесника у образовно-васпитном раду“, навело је Министарство просвете.

У допису се ово министарство захваљује свим запосленима у установама образовања и васпитања који су уважили препоруке надлежних да се вакцинишу и на тај начин дали свој, како се наводи, допринос стварању безбедних услова за нормализацију образовно-васпитног рада у школама највише зависи од актуелне епидемиолошке ситуације, јер је безбедност и заштита здравља ученика и запослених један од кључних приоритета“, наводи се у допису.

Истини за вољу, исти тај министар Ружић упутио је апел и просветарима. Он је недавно саопштио да је у Србији вакцинисано око 50 посто просветних радника. Уједно, министар је позвао оне који се још увек нису вакцинисали да то учине и тако допринесу томе да школска године почне у учионицама, а не у собама.

„Просветни радници су схватили колики је значај вакцинације за заустављање корона вируса и повратак уобичајеном начину живота и навикама. Иако проценат вакцинисаних просветних радника износи око 50 одсто, посебно морам да похвалим запослене у високом образовању, али и да позовем и остале из система образовања да се вакцинишу, јер нам је то последња шанса да победимо овај вирус и да се од 1. септембра нађемо у школским клупама, што сматрам најбољим и за дечију социјализацију и њихово образовање“, поручио је министар Ружић.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, свесна је да смо далеко од колективног имунитета, па и она апелује на своје колеге да се вакцинишу.

Jasna Janković: Nastavnici nisu konsultovani o novom modelu nastave i u  „panici“ su | ČA Glas
Јасна Јанковић, председник Уније СПРС

“Мислим да вакцинација треба да се настави. Сада су одмори, просветари су били толико уморни од свега, али надам се да ће се одазвати вакцинацији. Ја не видим други начин да колико-толико започенемо једну мирнију школску годину. Мирна бити неће, али да буде барем мирнија”, каже Јанковић за Нову.

Када је реч о вакцинацији деце, она то препушта родитељима.

“Говоримо о деци старијој од 12 година. Батут је изнео податак о 4.000 вакцинисане деце, у односу на 850.000 ђака, јасно је колико је то мали проценат. Не видим да ми као Синдикат треба да причамо родитељима шта треба да раде, сваки родитељ води рачиуна, распитује се И има неки план”, каже Јанковић.

Недавно је буру подигла изјава члана Кризног штаба, епидемиолога, Предрага Кона који је рекао да је једино логично решење које види за почетак школске године одвајање вакцинисаних од невакцинисаних ученика старијих од 12 година – они који су примили вакцину да иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави.

SAVETOVAO SAM MU DA O VAKCINACIJI - NE GOVORI!" Doktor Predrag Kon POJASNIO  poruku upućenu Novaku Đokoviću
Предраг Кон

„Не можете да остављате заједно заштићене и незаштићене, и то првенствено у интересу незаштићених“, казао је Кон, а пренели су медији.

Бројни негативни коментари на друштвеним мрежама, уз подсећање да вакцинација није обавезна, очигледно су натерали Кризни штаб да мало спусти лопту и утиша тон, па се чула и изјава потпуно другачијег контекста.

“Не можемо притискати ђаке старије од 12 година да се вакцинишу, а да притом нема ни приближно ономе што бисмо желели код њихових родитеља или просветних радника”, рекао је епидемиолиг и Конов колега из Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.


Извор:

Нова С — Википедија

Постави коментар