Уговори на неодређено за 1.312 наставника

Запослени у просвети који раде са нормом од 30 до 50 одсто по уговору на одређено, коначно ће добити стални посао. То је резултат договора представника репрезентативних синдиката и Владе Србије. У плану је да Уговоре на неодређено добије 1.312 наставника.


Када ће добити нове уговоре они који су у систему образовања и дуже од 10 година, још се прецизно не зна. Договор је да Комисија Владе Србије за давање сагласности за ново запошљавање на првој наредној седници да сагласност за реализацију 7а фазе запошљавања у просвети. Та 7а фаза односи се на запошљавање наставника са нормом од 30 до 50 одсто, односном са нормом од 30 одсто и више.


Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије каже за Euronews Србија да је ново запошљавање у просвети (7а фаза) договорено Протоколом и да је реч о наставницима који раде дуже од 10 година у образовном систему, а никада нису прешли 50 одсто норме.


„То су они који имају норму од 30 до 50 одсто. То су људи који у просеку држе у школи шест до десет часова, а не 20 колико је норма. Заправо, они раде трећину, односно половину норме“, објашњава Марјановић за Еуронењс Србија. Додаје да су синдикати инсистирали да се реши питање свих запослених у просвети који годинама раде по уговору на одређено и немају пун фонд часова.

„Сада се само чека одобрење Комисија Владе Србије. То је већ требало да буде завршено, јер им је све достављено још у фебруару. Међутим, чекало се конституисање нове владе, тако да су нам обећано да ће то одрадити на првој наредној седници Комисија Владе Србије“, навео је Марјановић.

Коначно решавање статуса

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије појашњава да ће новим запошљавањем коначно бити решен статус просветних радника који раде са 30 одсто норме.

„Министарство просвете је у једном тренутку рекло да уколико они уђу у систем на неодређено са 30 одсто норме, онда могу с пуним правом да тражи допуну норме. А што не би тражили? То су људи који немају решен статус. Ми смо потписали Протокол којим је договорено да се њихов статус реши“, навела је Илић за Euronews  Србија.

Објашњава и да је било злоупотреба од стране појединих директора школа који су на једно упражњено радно место запошљавали троје људи са нормом од по 30 и 40 одсто. Срђан Словић из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ каже да је питање запошљавања просветних радника који раде са трећином морне требало да буде решено крајем прошле године, али да је то пролонгирано све до сада.

Наводи да су сада добили обећање да ће то бити решено. Напомиње да има међу тим просветним радницима и оних који раде у три школе- две са нормом од 30 одсто и једној са нормом од 40 одсто, али да до сада ни једним конкурсом није могао да се реши њихов статус.

„Никада до сада није да расписиван конкурс за наставнике са 30 одсто норме. Они који раде у више школа, када у матичној добију уговор на неодређено по аутоматизму добију решење и у другим школама да су за стално запослени“, појаснио је Словић.

Запошљавање у седам фаза

Крајем прошле године расписан је конкурс у основним и средњим школама за пријем у радни однос 2.672 особе, чиме је почела седма фаза запошљавања на неодређено време у просвети.

Забрана запошљавања у јавном сектору најтеже је погодила образовни систем. „Црвена лампица“ упаљена је 2020. године када су синдикати сугерисали да у просвети ради око 20.000 људи са уговорима на одређено и да се мора хитно решавати њихов статус.

Од тада до данас спроведено је седам фаза запошљавања. Последња седма фаза запошљавања односила се на за пријем у радни однос за радна места са нормом од 50 до 100 одсто.

Наредна, 7а фаза односи се на пријем у радни однос запослених са нормом од 30 до 50 одсто, односно 30 и више одсто.


Извор:

Постави коментар