20.000 динара за ђачке потребе

Уместо бесплатних уџбеника сви београдски ђаци добиће у септембру по 20.000 динара. Привремени орган управљања града Београда на седници одржаној 19. априла ове године донео је одлуку о додели ђачке помоћи породицама са децом школског узраста на територији града Београда.

Редовни ученици основних и средњих школа у јавној (државној) и приватној својини (!) очекују у септембру исплату на рачун једног од својих родитеља или старатеља.

Ђачка помоћ, како су је крстили надлежни, моћи ће да се искористи за куповину уџбеника али и за набавку прибора или шта већ родитељи процене да је школарцима најпотребније на почетку школске године.

Београдске школе су се у мају, претвориле у административне центре у којима су одељенске старешине прикупљале попуњене формуларе и фотокопије банкарских картица родитеља.

Пинови за картице нису скупљани, бар не још увек.

Ретки родитељи су одбили да попуне формуларе. Велико интересовање за овом најављеном помоћи огледало је социјалне слике становника овог града, али и целе државе.

У поређењу са прошлом годином цене уџбеника су порасле. Издавачи можда очекују мању продају уџбеника, па новац покушавају да надокнаде вишим ценама.

Овакве, више цене комплета важе и за ученике из других градова који нису имали „срећу“ да се зову Београд.

Држава која има Закон о уџбеницима могла је и морала да учини више на доступности овог основног наставног средства које се користи за стицање знања (ученика) и пара (издавачи).

Позивамо све локалне самоуправе да обезбеде ђачку помоћ за децу која похађају школе на њиховој територији. Улагање у образовање и брига о најмлађима може само добро донети свима.

Унија СПРС упутиће допис свим локалним самоуправама за издвајање средстава по угледу на иста у Београду, како би сви ученици у Србији имали исти статус.

Надамо се да београдски ђаци неће после свега остати без најављене помоћи, сад кад је разлога за обећање и рекламирање локалне власти понестало.

Снежана Романдић Петровић

Руководилац Ресора за образовни систем Уније СПРС

СТАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ГРАДОВА И ОПШТИНА


Извор:

Постави коментар