Полагање завршног испита за ученике осмог разреда померено за дан

Министарство просвете је дописом, у који је Инсајдер имао увид, обавестило директоре основних школа да је за полагање завршног испита за ученике осмог разреда одредило уторак 18. јун (тест из српског/матерњег језика), среду 19. јун (тест из математике) и четвртак 20. јун (тест из изабраног предмета). Подсетимо, претходно је саопштено да ће полагање завршног испита почети у понедељак, 17. јуна.

Како наводи Министарство просвете, Правилником о календару образовно-васпитног рада за школску 2023/24. годину је прописано да ученици и запослени у школи, припадници исламске заједнице, имају право да не похађају наставу односно да не раде 10. априла (на први дан Рамазанског бајрама) и 16. јуна (на први дан Курбанског бајрама).

С тим у вези, наводи се да је Влада Србије данас донела одлуку да понедељак, 17. јун, буде нерадни дан за све припаднике исламске заједнице у Србији, а како се завршни испит полаже под истим условима за све ученике осмог разреда, донета је одлука о померању полагања на 18. јун.

Претходно је Странка будућности и развоја коју је формирао Јахја Ферхатовић саопштила да је Влада усвојила њихов прошлонедељни захтев да 17. јун буде нерадни дан за припаднике исламске вероисповести због наступајућег Курбан бајрама.

Министарство просвете:

На основу закључка Владе Републике Србије да 17. јун 2024. године, као други дан Курбан Бајрама, буде нерадан дан за припаднике исламске вероисповести Министарство просвете обавестило је све школе о померању датума за одржавање завршног испита, саопштено је. Министарство просвете, како се наводи, поздравља одлуку Владе Србије и свим припадницима исламске вероисповести честита овај празник.

У складу са закључком Владе Републике Србије обавештавамо ученике који ове године полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања да ће први дан полагања бити у уторак, 18. јуна. То значи да ће ученици у уторак, 18. јуна полагати тест из српског, односно матерњег језика, док ће тест из математике полагати у среду, 19. јуна, а тест из изабраног предмета у четвртак, 20. јуна 2024. године.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић поручила је ученицима да је пред њима још један дан, који уколико је потребно, могу да искористе и за евентуалну додатну припрему за завршни испит, додаје се у саопштењу.

Она је пожелела свим ученицима пуно успеха, али пре свега савладавање треме како би релаксирани показали своје знање. Родитељима и наставницима пожелела је да буду задовољни због остварених резултата њихове деце и ученика.

Имајући у виду ову одлуку, све активности из Календара активности се померају за један дан, навело је Министарство.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени у суботу 22. јуна. Ученици и њихови родитељи имају право на приговор који је могуће поднети непосредно у школи или електронским путем.

Објављивање коначних резултата завршног испита биће 25. јуна 2024. године, а расподела по средњим школама и образовним профилима 2. јула 2024. године.


Извор:

Постави коментар