Приговор (жалба) на одлуку Успрс-а о опомени пред искључење

УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

Aдмирала Гепрата 10/17, 11000 Београд

– За Главни одбор УСПРС- Одбор за статутарна питања и жалбе

ПРИГОВОР

у вези са донетом опоменом пред искључење од 5.6.2021. годинеПоштовани, На Седници Главног одбора УСПРС дана 05.06.2021 год, је донета Одлука бр. Е-1823/21, којом ми се изриче писмена опомена, али нити у изреци одлуке нити у образложењу није јасно наведено зашто ми се изриче опомена. У образложењу јесте наведено да је на седници ГО разматрано потписивање Иницијативе Уставном суду од стране председника општинског одбора Владимира Милисављевића, са Независним синдикатом просветних радника Војводине, па је имајући у виду Одлуку Одбора за статутарна питања и жалбе којом су обавезане све синдикалне организације које желе да закључују споразуме са другим синдикатима да морају имати сагласност Главног одбора, донета одлука као у диспозитиву.

Обзиром да нисам знао да се води било какав поступак против мене, нити да је потписивање иницијативе уставном суду за оцену законитости предмет расправе на Главном одбору, па пре доношења опомене нисам имао могућности да се изјасним и наведем разлоге за потписивање ове иницијативе, желим да укажем на битне чињенице, које Главни одбор очигледно није имао у виду.

Ја нисам потписао никакав споразум са било којим другим синдикатом, већ је смо као синдикална организација добили молбу адвокатске канцеларије Меловић/Милић, која иначе заступа већи број наших чланова у радним споровима, да подржимо иницијативу за оцену законитости нових измена Уредбе о коефицијентима за ИОП. Обзиром да је по раније важећој уредби наставницима признавано увећање коефицијента на основу ИОП-а, а да је актуелним изменама ове уредбе то право признато само наставницима који раде у специјалним школама или воде специјална одељења, а да је укинуто за наставнике који у оквиру редовних одељења имају поједине ученике који раде по ИОП-у, то је Председништво општинског одбора са 8 гласова за и једним уздржаним донело одлуку да се иницијатива наведене адвокатске канцеларије подржи и ја као председник одбора сам овлашћен да ту иницијативу потпишем.

USPRS, GM: Negativne posledice onlajn nastave možda i decenijske – GMinfo
Владимир Милисављевић, председник општинског одбора Синдиката образовања Горњи Милановац

Дакле, никакав споразум са другим синдикатом није потписан, нити је то икада разматрано, нити сам ја са било ким о томе причао, него је само Председништво општинског одбора донело одлуку да се подржи иницијатива адвокатске канцеларије која иначе заступа наше чланове у радним споровима, за оцену законитости измена и допуна уредбе којима се смањују права које су запослени у просвети имали до тада. И ја лично, као и чланови Председништва нашег одбора сматрамо да није основано, није правично, а није ни законито да се изменама важећих уредби смањују права која су запослени до тада имали и то је једини мотив и разлог за подржавање ове иницијативе адвокатске канцеларије.

Такође, сматрамо да као представници синдиката, имамо и обавезу и дужност да сваки пут када Влада као представник послодавца једнострано изменама прописа смањује стечена и до тада постојећа права запосленима у просвети, изразимо своје неслагање и противљење, па и једним симболичним актом, као што је подржавање иницијативе за оцену законитости тих аката. Чињеница да су ту иницијативу подржали и да су јој се придружили и неки други синдикати и други адвокати, не значи, нити може значити да сам ја, или општински одбор нашег синдиката потписали, или закључили било какав споразум са било којим другим синдикатом или трећим лицем, о чему у самој иницијативи такође нема ни једне речи, нити се тако нешто може на основу било чега закуљчити.

Иницијативи за заштиту законитости се према одредбама Устава и процедуром прописаном за рад Уставног суда, може свако придружити, и за то не треба нити се тражи, чак ни сагласност подносиоца иницијативе, а камоли других лица која су ту иницијативу подржала. Дакле, никаквог споразума са другим синдикатом нема, нити су икада о томе вођени било какви разговори, а чињеница да су иницијативу адвокатске канцеларије подржале и друге синдикалне организације и друге адвокатске канцеларије, може само да значи да је тим пре та иницијатива основана. Такође, сматрам да је сама одлука о опомени пред искључење спорна и контрадикторна из више разлога.

Прво, Одлука нема поуку о правном леку. Сваки акт који се доноси у управном, судском или дисциплинском поступку, којим се решва о неком праву или интересу, мора имати поуку о правном леку, јер се на тај начин остварује правно на Жалбу, које је уставана категорија из Члана 36. ст2. Устава РС „Свако има право на Жалбу или друго правно средство против одлуке којом се одлучује о његовом праву, обавези или законом заснованом интересу“. Сматрам да је повређено и моје право да се пре доношења одлуке изјасним о притужбама и замеркама на мој рад, па изгледа као да је предметна одлука донесена по систему „преког суда“ без права да се чује странка о чијем се праву, односно одговорности одлучује.

Друго, дискутабилна је улога Одбора за статутарна питања и жалбе јер због учешћа у оваквом поступку, нема простора да учествује у одлучивању о Жалби па можда морам правду да потражим пред Управним судом, евентуално деловање није наведено у Одлуци.На крају, желим да укажем да је Чланом 13. став 1. тачка 2. Статута УСПРС прописана „потпуна слобода синдикалног и другог интересног деловања у складу са Уставом РС“ као један од циљева УСПРС, а да је чланом 168. ст 2. Устава РС прописано да „Свако физичко и правно лице има право на иницијативу за покретање поступка оцене уставности и законитости“.

Управо поштујући цитирани члан Статута нашег синдиката, председништво је сматрало, а и ја лично, да не само да је целисходно да подржимо иницијативу адвокатске канцеларије за оцену законитости уредбе којом је смањују права запослених у просвети, већ да је то и наша дужност и обавеза као представника синдикалне организације, чији чланови су директно погођени изменом наведене уредбе, тим пре што је право на подношење иницијативе Уставном суду, Уставом гарантовано основно право сваког физичког и правног лица. Из наведених разлога, а обзиром да прво никакав споразум било са којом другом синдикалном организацијом није закључен, нити сам ја, нити је било ко од чланова одбора нашег синдиката о томе разговарао, а посебно имајући у виду да смо подржали иницијативу адвокатске канцеларије искључиво у намери заштите стечених права радника у просвети који су предметном уредбом погођени, а међу којима је и велики број наших чланова, молим вас да одлуку о опомени пред искључење ставите ван снаге.

Обавезан сам да у име свог одбора затражим да опомена буде стављена ван снаге јер је клевета која је на мене бачена управо обесмислила рад УСПРС Синдиката образовања Горњег Милановца који је све своје ресурсе управо усмерио на заштиту права запослених у образовању Србије.

Овако произилази да ме главни одбор (Председништво) мог синдиката кажњава, што сам поступајући по одлуци Општинског одбора, потписао подршку Иницијативи адвокатске канцеларије, која је основно уставом гарантовано право сваког лица, а која је усмерена искључиво на заштиту и очување стечених права радника у просвети, која су једностраном одлуком Владе РС као послодавца, умањена.

С поштовањем,

Владимир Милисављевић


Постави коментар