Саопштење Уније СПРС

Најављеним Протоколом о поступању за школе и вртиће у случају дојаве о постављеним експлозивним направама планирана је обука за запослене у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања. Обука обухвата мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места. Обуку би у складу са посебним планом и програмом спровели полицијски службеници.

Сматрамо најављену обуку неспроводивом и неспојивом са природом посла, који обављамо. Само у земљи где се образовање деградира, неко може да помисли да се семинаром наставник, учитељ или теткица може претворити у антидиверзанта способног да процени ниво ризика по ученике и запослене у школи.

У прилично тешким условима одговорно радимо свој посао и преко онога што је предвиђено редовном нормом.

Упозоравамо надлежне да не можемо и нећемо прихватити на себе одговорност за тако деликатну ситуацију, као што је дојава о експлозивној направи у школи.

Позивамо све запослене да одбију ову преконормну обуку и да на себе не преузимају одговорност за оно за шта нису стручни и плаћени.

Министарство просвете се до сада није званично огласило поводом овог протокола. Надамо се да ће обазривије и одговорније од МУП – а сагледати последице прихватања и спровођења мера и обука предвиђених протоколом МУП – а, те да ће исти одбити.

Протоколом се предвиђа закључавање школа.

Обавештавамо јавност и надлежне да смо од маја месеца ове године закључани, те ни ову инвентивну меру не можемо спровести више од овога што спроводимо.

ИНФО УСПРС


Постави коментар