Бизнис – фирма, заоденута у лажни плашт синдикалне организације

Поводом саопштења које је данас издао Независни синдикат просветних радника Србије, у даљем тексту тзв. Независни синдикат.

Такозвани Независни синдикат већ извесно време саопшатава нетачне, малициозне и злонамерне коментаре упућене на рачун рада репрезентативних синдиката.

Помпезно назван Независни синдикат, ни једним својим саопштењем не наглашава од кога или од чега је независан, али као нерепрезентативан често је критички настројен. Пошто смо пречесто на мети критике, нудимо појашњење.

Такозвани Независни синдикат је независан од репрезентативности, чланства, истине и искрене бриге за запослене у образовању. Стиче се утисак да користи сваку прилику да запослене у школама баци у ринг политичких препуцавања позиције и опозиције, што је учињено и последњим саопштењем.

Од децембра месеца прошле године константним преговорима са надлежнима, води се беспоштедна борба да се поправи запуштени и занемарени положај просветних радника.

Такозвани Независни синдикат је одбио да учествује, препозна или подржи било који  синдикални захтев.

Није независтан ни када идеје Уније синдиката просветних радника Србије безочно показује јавности као своје.

Такозвани Независни синдикат је сваки милиметарски помак и искрену борбу за бољи статус запослених, користио за стицање материјалне користи и ситних сопствених интереса. Председник тзв. Независног синдиката није запослен у школи, те не може и не жели да подели горки хлеб који једу запослени наставници, као и сви они који свој новац зарађују у школама широм Србије.

Све активности тзв. Независног синдиката усмерене су на константно лажно и тенденционо нападање, искључиво синдиката, што својим последњим саопштењем чини поново.

Свом чланству тражи да 1% својих примања уплаћује на рачун тзв Независног
Синдиката, и у маниру власти обећава професионализам, а нуди бајке.

Професионализам наплаћује скупљањем новца, који у редовном раду Уније СПРС остаје на рачунима школских синдиката, за све оне активности за које ни држава годинама не издваја новац (новогодишњи пакетићи, помоћ запосленима, рекреативни одмор…).

Професионално изводи представе са десетак учесника испред надлежног Министарства просвете, и онда слике користи по друштвеним мрежама за прављење перформанса којим привлачи пажњу и попуњава празне просторе у дневним новинама, жељним сензационализма.

Синдикалну активност води “из фотеље” на друштвеним мрежама (сајбер синдикат)  и лешинари над озбиљним проблемима, које запослени у школама, и школе уопште, имају данас.

Такозвани Независни синдикат – бизнис  је фирма, заоденута у лажни плашт синдикалне организације.

Стање у образовању је лоше, указујемо на то деценијама. На оправданом незадовољству запослених, горе поменути тзв. Независни синдикат привлачи пажњу и нуди професионалне услуге синдикалне борбе по моделу развијених земаља на западу, не наводећи шта професионализацијом запослени у образовању добијају. Не можемо да се не запитамо какви су интереси овог назови синдикалног удружења, као и интереси оних који су га основали. Да ли је тзв. Независни синдикат настао, као што је нормално да настане један синдикат, удруживањем људи, оснивачком скупштином, статутом? Упућени кажу да је овај, тзв. Независни синдикат, настао као прирастак једног од репрезентативних синдиката, чију је репрезентативност „црпео“, док од матичног синдиката није изгубио судски спор па онда завапио – „Доле репрезентативност живео професионализам!“, По систему „Плати ме да те заступам.“

Радимо и живимо у временима у којима је истина јефтина, а траже се брза и готова решења.

Унија синдиката просветних радника Србије, за 25 година свог постојања, никада није крила истину и улагала је напоре да искреном борбом на улици, у зборници, у штрајку и на преговорима избори највише што у тешким временима по наше школство може.

Све одлуке Уније СПРС су донесене на органима Синдиката, а након редовних извештаја и транспарентног рада.

Синдикална питања јесу део образовне политике, али нису дневно – страначка политика и не треба то да буду.

Одбацујемо све тврдње и дезинформације који тзв. Независни синдикат наводи.

Уздржаност коју показујемо је последица преданог односа и рада које имамо према чланству, док хвалисавац, као у Езоповој басни може увек говорити, што ти да је на твом месту не би могао творити.

Унија синдиката просветних радника Србије има преко 28000 чланова, и упозорава јавност и своје чланове да не подлежу нетачним и произвољно изнетим таблоидним ставовима тзв. Независног синдиката.

ИНФО Уније СПРС


Извор:

Постави коментар