Посао у просвети – Колико је заиста тешко?

Просветари су се до сада наслушали прича како је посао у просвети лаган. Имате летњи ,зимски ,пролећни распуст ,радно време вам је кратко,ма ви уживате, а да ли је стварно тако?

Површно и на први поглед то изгледа тако,али свако ко је макар 6 месеци радио као професор зна да то није тако. Па да почнемо редом…
Радите у школи као предметни наставник и уз то сте и разредни старешина. Рећиће људи јој па дивно,уживате са децом ,водите их на екскурзије итд.. Међутим…
Обавезе које имају разредне старешине нису ни мало мале. Треба спремати кварталне, полугодишне, годишње извештаје, писати оцене, писати матичне књиге, дипломе, уписивати/исписивати ученике,водити дисциплинске поступке, награђивати/кажњавати ученике, борити се за њихове оцене,држати родитељске састанке и уз све то држати баланс између захтева родитеља и директора који се држи правилника школе.

Ако имате срећу да сте само предметни професор тада су вам обавезе поред држања часова обавезно чланство у неким од тимова које школа има где треба писати планове и извештавати о реализацији истих, спремити наставне планове за почетак школске године, обавезно се стручно усавршавати ( финансира сваки професор за себе ),водити децу на такмичења често и бити члан тима ако сте домаћин такмичења, прегледати писмене и домаће задатке код куће итд…

Што се тиче оног оперативног дела, посао који свакодневно обављамо (држање часова) ,то често зна да буде врло замарајуће. Треба одржати дисциплину на часу коју је садашње време врло тешко одржати јер просветари немају механизме помоћу којих би решили тај проблем. Све се своди на неко застрашивање деце ,а када те деца „провале“ ,тад креће пакао. Уз то се неретко дешава да просветари трпе притисак од стране директора јер не могу да одрже дисциплину на часу.

Поред свега наведеног замислите још и инциденте који се дешавају у школи све чешће и овај најгори од свих несрећни случај у ОШ „Владислав Рибникар“.
Шта мислите под којим стресом ти људи данас раде тамо? Ко би од вас желео да ради у тој школи?

Да закључим…
Посао у просвети од пре 20 и више година када је професор имао достојанство и данас нису исте категорије. Постоје колеге и школске средине где се лакше овај наш племенити посао обавља али су они ретки..Па ћу вас сада питати поново.Да ли је посао у просвети лак?

Аутор:Александар Мишковић


Постави коментар