Епидемиолог Предраг Кон казао је да се залаже за вакцинацију деце

„Ја инсистирам на томе и хоћу да останем упамћен по томе да је вакцинација деце у ситуацији када имамо пандемију нешто најважније“, рекао је он.

Кон је казао да је свега 1 одсто деце узраста од 12 до 18 година вакцинисано у Србији, а да је више од 50 одсто старијих вакцинисано.

„И шта смо онда урадили“, упитао је он и додао да не разуме зашто вакцина која је потпуно безопасна није дата деци.

На питање о почетку школске године, Кон је казао да Министарство просвете у сарадњи са Институтом „Батут“ ради на протоколу који ће бити достављен Кризном штабу.

„Ради се на томе да онлајн наставе буде што мање“, казао је он.

Седница Кризног штаба у току ове недеље

Члан Кризног штаба каже за РТС да на „Бир фесту“, који вечерас почиње, не треба да буде нико ко није заштићен, већ да треба да присуствују они који су вакцинисани, који су прележали ковид и они који су тестирани. Сви остали немају шта тамо да траже, поручује Кон. Истиче да би у току ове недеље морала да буде одржана седница Кризног штаба.

Slobodan Stupar: Predrag Kon se borio za veću penziju - Društvo - Dnevni  list Danas
Предраг Кон

„Ту је иста екипа која је и до сада контролисала фестивале, тако да не очекујем да ће бити око тога проблема“, додаје Кон.

„Тамо улазе они који су вакцинисани, који су прележали ковид и они који су тестирани. Сви остали немају шта тамо да траже. Не говорим то зато што неку строгоћу тренирам него их лепо молим да то не раде, јер је за њих ризик врло висок“, истиче Кон.

Указао је да је у Београду данас 362 новозаражених, а да је у Новом Саду током „Егзита“ било двоје новозаражених.

„Ризик само због тога је већи, али ако се поштује све оно што смо говорили тај ризик је готово анулиран или више десетина пута смањен“, каже Кон.

Истиче да би у току ове недеље морала да буде одржана седница Кризног штаба. „Не могу ништа да тврдим, али очекујем да хоће“, додао је Кон.

На питање које мере би сада могле мало да успоре ширење вируса, Кон каже да нема важније мере од вакцинације.

„Имамо ситуацију да смо успорили и истовремено имамо и погоршање и догађаје који су епидемиолошки врло лоши, а то је повратак туриста и почетак школске године и формирање колектива свих, чак и великих радних, и у таквој ситуацији имунизација је апсолутно на првом месту“, поручује Кон.

Истакао је колико је важно поштовање мера.

„У свакој ситуацији где ви видите јасно непоштовање мера, ту је јасно омогућен пренос и јасно ће се пренос вируса и десити. У тој ситуацији ми ћемо морати, ако нико не поштује мере, онда ћемо уводити крајње непопуларне и рестриктивне мере“, наводи Кон и додаје да се нада да до тога неће доћи.

„У том случају се све мере у којима имате оваква догађања која су потпуно неконтролисана, али и мања као што су свадбе, ноћни клубови, разна славља где се вирус максимално преноси и то треба зауставити“, додаје Кон.


Извор:

Б92 — Википедија

1 thoughts on “Епидемиолог Предраг Кон казао је да се залаже за вакцинацију деце

Постави коментар