Заокружи образовање – Краљево

Унија синдиката просветних радника најављује штрајк и протесте

Синдикат УСПРС тражи смањење броја ученика у одељењима, повећање плате и измену закона у области образовања

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) најављује да ће током марта организовати три дана штрајка просветних радника који су чланови овог синдиката, као и два дана протестних окупљања у Београду и широм Србије.

Краљевачки одбор УСПРС ће се придружити овим акцијама, најавио је данас Гордан Марковић, председник Синдиката образовања Краљево, који је део Уније. Марковић каже да је у овом синдикату око 60% краљевачких просветара.

УСПРС је најавио да његово чланство штрајковати скраћењем часова на 30 минута – 17, 21. и 31. марта. Протестна окупљања биће одржана 17. марта у Београду, а у целој Србији 31. марта, најављују из Уније.

– Наши захтеви су да максималан број ученика у одељењу буде 24, затим повећање плата за 12% и исплата трећине дуговања од 20.000 динара, као и промене закона из области образовања, уз социјални дијалог.

Марковић је изразио разочарање што је примена платних разреда у јавним службама поново одложена за неколико година.

– Нама су платни разреди важни, јер сматрамо да би тај метод високообразованом кадру у просвети обезбедио бољу зараду. Однос најниже и највише зараде запослених у просвети је само 1:1,9. Међутим, држава из године у годину одлаже платне разреде, сада је то тек 2025. година.

Гордан Марковић каже да штрајк и протестна окупљања нису планирани за март зато што је предизборна кампања, већ зато што је од највећег скупа одржаног 17. марта 2015. године, март постао месец борбе просветних радника за своја права и бољи материјални положај.


Извор:

Постави коментар