Синдикат поднео кривичну пријаву против већ осуђиване директорке школе из Горњег Милановца за злоупотребу службеног положаја‼

Пресуда против директорке Драгице Радишић која је, пре два месеца, потврдила сумње да је незаконито поступала код пријема у стални радни однос за наставнике физике и информатике, коју су овде називали историјском, јер се суд први пут одлучио да казни самовољу челнице школе, изгледа као да се није ни десила.Када је недавно Прекршајни суд у Горњем Милановцу донео пресуду против директорке ОШ „Краљ Александар Први“, Драгице Радишић, по пријави општинског одбора Уније синдиката просветних радника Србије, због непоштовања законитих процедура у руковођењу школом, веровало се да ће је просветне власти онемогућити да даље спроводи самовољу, али то се није десило, па је против ње сада поднета и кривична пријава за злоупотребу сложбеног положаја!

Пресуда против директорке Радишић која је, пре два месеца, потврдила сумње да је незаконито поступала код пријема у стални радни однос за наставнике физике и информатике, коју су овде називали историјском, јер се суд први пут одлучио да казни самовољу челнице школе, изгледа као да се није ни десеила. Како тврде у Унији СПРС Горњег Милановца ова пресуда очигледно није ни најмање поколебала Школку управу да је подржава у реизбору за новим руковођењем њихове основне школе “Краљ Александар Први”.

У писму достављеном достављеном Гласу јавности, насловљеном “Узор за генерације које одлазе“, који потписује Владе Милисављевић, у име милановачког одбора Уније синдиката просветних радника Србије, између осталог пише:

„Најбројнији колектив милановачког образовног система мрцваре изборима за директора школе понављајући га и провлачећи кроз злоупотребе и силеџијски ломећи право из круга у круг. ОШ „Краљ Александар 1.“ поново је на корак од поништавања конкурса. Синдикат из дана у дан покушава да докаже по којим шавовима је све актуелни в.д. директор поцепао законске процедуре у својим овлашћењима. Колеги је отела радно место на које је имао право. Расписала је конкурс за непостојеће радно место. Запошљавала је нове раднике, а да претходно није проширивала норму колегама који имају право по Посебан колективни уговор (ПКУ). Доставила је неистините податке надлежним органима Министарства. Покушавала да уведе драконске правилнике у установи којима се крше основна грађанска и радничка права. Заказивала седнице и састанке органа у школи кршећи постојеће регулативе. Није достављала тражене извештаје комисији која прикупља документацију за избор директора. Једноставно је заменила комисију.

Међутим, може јој се… Инспектор неће да ради свој посао, већ га вешто извргава руглу, Школска управа ћути и прави се слепа и глува, Министарство се само уљудно захваљује на послатим дописима. Синдикат једноставно тражи поштовање ПКУ и Закона о основама система образовања и васпитања! Синдикат указује да политици није место у храму науке! Председник Школског одбора је грубо забранио синдикату да обавља своје законске обавезе и да испуни своја права одузимајући реч председнику Уније СПРС у овој школи. Забранио је излагање које је последња могућност да реч представника радника може да се чује.Да ли синдикални представници и даље треба да присуствују раду овог органа школе? Или је он резервисан само за политичаре из општинских кругова? Зашто? Зашто се политичари плаше синдикалне речи? Зато што смо доказали да није било 50% норме за информатику која је била расписана! Зато што смо доказали да изјава директора школе да од ње није затражено да се прошири норма за наставника физике није истинита! Директор није говорио истину! Зато што смо доказали да није испоштовала процедуру приликом расписивања конкурса за наставника физике! Директор је радио против интереса запосленог!

Зато што смо доказали да је противзаконито заказивала седнице Школског одбора! Зато што је и суд потврдио да није поступала по закону приликом достављања информација и пресудио да је крива! Зато што је синдикат поднео и кривичну пријаву против овог политичког активисте који мисли да је ово њена прћија… Управо је у процедури и овај случај! Елем, поново синдикат треба да обара конкурс! Школски одбор нам брани да излажемо своје ставове. Тврди да блатимо углед школе зато што тражимо поштовање закона. Засад је суд рекао да ова директорица и не поштује баш увек закон! Шта ли ће рећи други нивои, видећемо…Министарство се прави мртво! Колеге не виде свога пријатеља који је остао без посла. Он је морао да буде одбачен као страно тело… Далеко од очију, далеко од срца! Бар није ту да нас све подсећа на срамоту са којом треба да живимо! Да нас подсећа на образ који смо могли да имамо!“ – наводи се, између осталог, у писму – апелу чланова општинског одбора Уније синдиката просветних радника Србије, из Горњег Милановца, достављеном Гласу јавности.


Извор:

Glas javnosti - Wikipedia

Постави коментар