Школе поново могу да организују екскурзије, али само у Србији и Републици Српској

Министарство просвете проследило је допис свим школама у Србији да су се стекли услови за организовање екскурзија, излета, рекреативне наставе.

На основи препоруке Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Министарство просвете проследило је допис свим основним и средњим школама у Србији да су се стекли услови за организовање екскурзија, излета, рекреативне наставе.

У допису је наведено да се екскурзије и излети могу организовати само у Србији, а да се нису стекли услови за путовања у иностранство, изузев у Републику Српску.

Наводе да установе и родитељи треба да имају у виду повећан ризик од инфекције вирусом корона приликом извођења излета, екскурзија наставе у природи.

„Током заједничког боравка на излетима или екскурзијама, као и на зимовањима деца и ученици међусобно остварују интензивнији и продужен близак контакт што последично повећава ризик од преношења узрочника заразних болести, укључујући и вирус корона. У тим ситуацијама, ученици долазе у контакт са особама са других територија или из других колектива. Такође, током боравка на излету, екскурзији или зимовању смањена је могућност спровођења, као и контрола поштовања мере личне заштите (ношење маски, дистанци, проветравање просторија, дезинфекција)“, наводи се у препоруци достављеној школама.

Стекли су се услови за екскурзије


Подсећају да се епидемијска ситуација током протеклих недеља значајно побољшала, али да током извођења ученичких излета и екскурзија, као и организација излета и зимовања деце предшколског узраста, постоји могућност јављања епидемије ковид 19 међу децом ученицима и запосленима, што се дешавало и у претходном периоду током сличних активности.

Због ризика од постојања асимпамтских носилаца вируса међу децом и ученицима, препоручује се да један од услова за извођење излета, екскурзија и зимовања буде одсуство потврђених или случајева сумње на ковид 19, у периоду од најмање седам дана пре поласка.

„Имајући у виду промене у манифестовању болести у клиничком и епидемиолошком смислу, као и тенденцију наглог опадања броја случаја који се уочава у претходних четири, пет недеља, мишљења смо да су се стекли услови за поновно успостављање редовних, планираних ваннаставних активности – укључујући излете, екскурзије, наставу у природи и друга путовања у организацији школе“, наводи се у допису.

Мере превенције


Школа је у обавези да предузме следеће мере превенције пре одласка на путовање:

Прикупљање изјава родитеља да деца немају нити су имала претходних 7 дана симптоме и знаке инфекције. Да нису лечена у истом периоду од ковида 19 и да међу члановима уже породице није било оболелих.

Обезбеђење здравственог надзора од стране лекара током путовања и боравка ради благовременог откривања евентуалних симптома и знакових инфекција код деце и одраслих изолација од осталих ученика и одраслих.

За путовања дужа од два дана неопходно је да родитељи доставе податке о здравстеном – физичком и психичком стању ученика који издаје изабрани лекар (педијатар) на основу здравственог картона.

Избегавати активности које подразумевају мешање ученика из различитих школа у затвореном простору. Препоручује се употреба заштитниих маски за све запослене ученике и трећа лица, све време током путовања као и током боравка у затвореном простору где борави већи број особа и када није могуће одржавати растојање.


Препорука Батута


Институт „Батут“ проследио је Министарству просвете препоруку за извођење излета, екскурзија, зимовања и других путовања ученика у школама од 14. марта у циљу заштите здравља и безбедности свих ученика у образовно-васпитном раду.

„Имајући у виду целокупну ситуацију у европским земљама, сматрамо да још нису створени услови за реализацију екскурзија у иностранству, изузев у Републици Српској“, наводи се у допису


Извор:

Постави коментар