Хоће ли министарка просвете објаснити Вучићу да није разумео „тенденцију и дух“ Правилника о оцењивању?

„Замолио бих Владу Србије, али и све просветне инстутуције да још једном размисле о свим овим правилима. Можда да и мене упуте, можда да ми објасне зашто нисам у праву“, речи су председника Србије Александра Вучића који је са свог Инстаграм профила практично послао поруку просветној власти да из новог Правилника о оцењивању у основном образовању избаци део спорног члан пет.

Реч је одредби која омогућује да удружени родитељи воде хајку против наставника жалећи се на оцењивање и њихов рад и понашање, али и да „под лупом“ натполовичне већине ђачких родитеља буде рад школских психолога и педагога.

Ко може да замисли министарку просвете Славицу Ђукић Дејановић да на исти начин, на који је одговорила незадовољним просветарима, сада Вучићу објашњава да није разумео „тенденцију и дух“ новог прописа?

Можда би у помоћ могли да јој прискоче просветни синдикати који су аминовали нова решења и нису уочили оно што је председник државе као лаик разумео – да школе не треба да воде родитељи, већ они који су за то стручни и плаћени.

Можда се у тој речи „стручни“ делом крије намера просветне власти да новим правилима стане на пут онима којима није место у учионици, дајући прилику родитељима да се на такве жале и да се њихов рад унапреди.

Али проблем нестручних кадрова не решава се пребацивањем одговорности на школе, већ озбиљном образовном политиком коју немамо последње две деценије.

Ако је, како тврде синдикати, идеја била да се Министарство растерети жалби, то се неће десити, јер нова правила дају „ветар у леђа“ родитељима да се на наставнике жале групно, не страхујући да ће само њихово дете бити „узето на зуб“.

Много нетачног и контрадикторног је изговорено претходних дана у одбрану спорног решења.

Салву критика које су се чуле у јавности и реакције просветне струке надлежни су игнорисали.

Да ли је неопходно да се за целу причу заинтересује шеф државе лично, не би ли Министарство уважило критике и преиспитало Правилник о оцењивању? Видећемо у данима који следе.

Да будемо јасни: Вучић се не би оглашавао о овој теми да није свестан огромног незадовољства јавности.

Као човек који је стално у кампањи проценио је да му иде у прилог обраћање благим речима са Инстаграма, у супротном је могао телефоном да позове министарку просвете и да јој каже да промени Правилник о оцењивању.

Жалосно је друштво у којима се питања струке на овакав начин решавају, ма колико се овог пута председниковим речима нема шта замерити.

Колико му је истински стало до просвете имаће прилику да покаже у предстојећој подели ресора.

Досадашњим одлукама нас је уверио да га образовање не занима.


Извор:

Постави коментар