Просветари добили први део јануарске плате, али ће стварно повећање осетити тек у априлу

Запослени у образовању данас су примили први део јануарске плате са увећаном ценом рада за 10 одсто, али ће стварну повишицу осетити тек у априлу, када им буде исплаћена зарада за март.

Разлог је то што су у јануару два дана, 1. и 2. јануар били државни празник, за који се по Закону о раду прима накнада зараде, а она се обрачунава као просечна вредност радног сата за целу прошлу годину.

– Некад је била пракса да буџетска година почиње са децембром и обично је од тада ишло повећање. Последњих неколико година повећање почиње од 1. јануара и пуни ефекти повишице не могу да се виде, јер обично има два или три дана када се уместо плате исплаћује накнада. Због тога плата није већа за 10 одсто него мање од тога, углавном седам или осам одсто, ако не рачунамо наставнике који имају разредно старешинство којима је оно повећано од 1. јануара – каже за Данас синдикалиста Милан Јевтић.

Будући да се и у фебруару неће радити 15. и 16. због Дана државности и за та два дана ће се обрачунавати накнада зараде, а пун ефекат повишице запослени ће видети са мартовском платом коју ће примити у априлу.

Ове године 8. јануар је у већини државних органа био нерадни, иако га као такав не препознаје Закон о државним празницима, већ се празновало на препоруку председника Србије Александра Вучића.

Душан Кокот, предедник Независног синдиката просветних радника Србије, каже да нема основа да се 8. јануар рачуна као државни празник и за тај дан не може да се обрачуна просек примања из 2023. године.

Он указује да ће запослени у школама остати ускраћени за 27. јануар, који је ове године био у суботу.


Свети Сава, односно Дан духовности се у календару образовно-васпитног рада води као радни, али ненаставни дан, а запосленима који су тог дана због прославе школске славе били обавезни да се појаве у школи, тај дан неће бити плаћен, каже наш саговорник.

Преконормни рад се не исплаћује током празника и распуста, па ће и по том основу неким запосленим зарада бити другачија.

Подсетимо, након увећања цене рада од 10 одсто, основица за обрачун и исплату плате у образовању износи 5.004 динара, а основна зарада запосленог са VII степеном стручне спреме 86.680 динара.

Од 1. јануара повећан је и коефицијент за разредно старешинство са четири на седам одсто, односно са 3.139,30 на 6.065,68 динара.


Извор:

Постави коментар