Почетак школске године: Три зоне и три модела наставе

Сем тога да се надају најбољем – редовној настави од 1. септембра и часовима од 45 минута, у Министарству јуче нису желели за Данас да појашњавају предлог о могућим моделима наставе, напомињући да ће сви детаљи бити познати после седнице Кризног штаба.

У изјавама су опрезни и синдикати, који поново потврђују да им на састанку са министром просвете Бранком Ружићем нису представљена готова решења, већ се говорило само начелно.

Нешто одређенији је био Синдикат образовања Србије који у извештају после састанка наводи су челници Министарства укратко представили могући начин рада, уколико га Кризни штаб буде прихватио.

„Сам модел децентрализованог процеса одређиваће се индикаторима на територији, па ће школске управе, сходно броју позитивних на нивоу општина, одређивати да ли ће бити у зеленом, жутом или црвеном моделу рада. Часови ће трајати 45 минута уз поштовање свих хигијенских мера, а директори ће сваког уторка подносити извештај школској управи. Жута зона ће подразумевати пет до десет одсто позитивних школа, као и прелазак на комбиновани модел наставе (непосредна и онлајн), али не на седмичном нивоу, него дан за даном. Црвена зона ће значити искључиво онлајн рад“, наводи се у извештају Синдиката образовања Србије, чија председница Валентина Илић каже за Данас да је на састанку речено и да вакцинисани наставници неће морати да носе маске у школи.

Omogućiti da svi učenici nastavu pohađaju u školi

Таква мера, подсетимо, тренутно важи у вртићима, а донета је након ублажавања епидемиолошких мера.

За сада је много питања на које надлежни не желе да одговарају.

Најпре, на који начин ће се правити епидемиолошка процена ако до сада школска деца махом нису тестирана на корона вирус, због чега су званичне статистике о броју заражених ученика које су се прикупљале током прошле школске године, биле непоуздане.

Нејасно је и да ли ће се одлука о преласку на комбиновани модел наставе или комплетну наставу на даљину доносити на нивоу градова и општина или појединачних школа.

Портал Боом 93 преноси изјаву директорке Завода за јавно здравље Пожаревац Ане Јовановић о организовању нове школске године по такозваним зонама (зелена, жута и црвена), које ће се одређивати у складу са епидемиолошком ситуацијом на одређеној територији.

„Пратиће се кумулативино појава новозаражених особа на 14 дана и на основу броја становника одређиваће се модел како ће школа која се налази на тој територији да организује наставу. Тако ће се одређивати зона, а самим тим и модел. Школе ће на основу зоне у којој се налазе примењивати редовну, комбиновану или онлајн наставу.

Процена епидемиолошке ситуације ће бити кључна, а Завод за јавно здравље ће у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ слати податке општинском кризном штабу за сваку територију.

Општински кризни штаб ће на основу тих података заправо вршити даљу организацију наставе на тој територији – појаснила је Јовановић.


Извор:

Pozivnica - Dnevni list Danas

2 thoughts on “Почетак школске године: Три зоне и три модела наставе

Постави коментар